Viisi vinkkiä mielen hyvinvointiin: Vinkki 2

27.03.2024

Vinkki 2: Liiku.

Tiedämme, että liikkuminen tekee hyvää kehollemme, mutta sillä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia myös mielenterveyteemme. Voikin tiivistää, että kaikki, mikä tekee hyvää keholle, tekee sitä myös mielelle.

Liikunta vapauttaa aivoissamme useita mielihyvähormoneja, jotka parantavat mielen hyvinvointia ja yleistä hyvinvointia:

  • Endorfiinit auttavat lievittämään stressiä ja ahdistusta sekä lisäävät hyvänolon tunnetta.
  • Vapautuva dopamiini lisää motivaatiota ja iloa.
  • Lisääntyvä serotoniinin tuotanto parantaa mielialaa ja lievittää masennuksen oireita.

Lisäksi säännöllinen liikunta auttaa vähentämään stressihormonien, kuten kortisolin, tuotantoa.

Parempi fyysinen kunto kehittää myös itsetuntoa. Se, että kykenee fyysisiin suorituksiin, vahvistaa usein kokemusta myös henkisestä suorituskyvystä. Liikkuminen parantaa myös unen laatua. Säännöllinen liikkuminen auttaa sinua usein myös nukahtamaan nopeammin, syvempään uneen ja heräämään virkeämpänä.

Liikkumisen on todettu myös hidastavan ikääntymiseen liittyvää kognitiivisten toimintojen heikkenemistä. Se voi myös auttaa suojaamaan aivoja ikääntymiseen liittyviltä sairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta.

Tärkeää on muistaa, että liikkumisen ei tarvitse olla erityisen energistä urheilua ollakseen hyödyllistä. Jo 10 minuutin liikkumisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia mielialaan. On hienoa, kun löytää itselleen sopivimman tavan liikkua. Jos et vielä liiku säännöllisesti, mieti, millaisesta liikkumisesta nautit, mikä tuo sinulle mielihyvää. Itseä miellyttävästä liikkumistavasta on helpointa pitää kiinni ja toteuttaa sitä säännöllisesti.

Arkiliikkumisen merkitystä ei tule aliarvioida: portaat hissin sijaan, välimatkat kävellen tai pyörällä, ruokatauolla lyhyt jaloittelu, pitkäkestoisen istumisen katkaiseminen liikkeellä, metsäretki perheen tai ystävien kesken, ja mieli jaksaa taas paremmin. Liikkuminen tarjoaa usein myös mahdollisuuden ensimmäisen vinkin, "Pidä yhteyttä", toteuttamiseen: se voi olla sosiaalinen tapahtuma ystävien ja perheen kesken.

Millaisesta liikkumisesta sinä nautit? Mitä liikunnan hyvinvointivaikutuksia tunnistat itsessäsi?

#liikkuminen #hyvinvointi #kokonaisvaltainen #positiivinenpsykologia #hyväelämä #mielenterveys