Ristiriitojen kohtaaminen – esihenkilön tärkeä taito

24.04.2025

Työyhteisössä erilaiset näkökulmat, persoonat ja odotukset kohtaavat ja tällöin syntyy väistämättä tilanteita, joissa mielipiteet törmäävät tai tunteet nousevat pintaan. Tämä ei ole merkki siitä, että jokin olisi mennyt pieleen, vaan se kertoo, että työyhteisössä on normaalia, inhimillistä vuorovaikutusta, johon myös ristiriidat kuuluvat.

Esihenkilön roolissa ristiriitatilanteet voivat herättää monenlaisia tunteita: huolta, turhautumista tai riittämättömyyttä. Onko minun nyt ratkaistava tämä? Mitä, jos pahennan tilannetta? Entä jos, en tiedä, mitä sanoa?

Hyvä uutinen on, että esihenkilö ei ole yksin, eikä hänen tarvitsekaan olla kaiken ratkaiseva auktoriteetti. Työyhteisöissä, joissa puhutaan asioista avoimesti ja kunnioittavasti myös silloin, kun ne eivät ole helppoja, ristiriidat harvemmin paisuvat suuriksi. Esihenkilö voi omalla esimerkillään rohkaista puhumaan asioista matalalla kynnyksellä, myös silloin kun ne ovat epämukavia. Esimerkillään pomo voi normalisoida ristiriitatilanteita.

Ristiriitatilanteet voivat usein yllättää. Tällöin esihenkilön on tärkeintä olla saatavilla ja kuunnella ilman kiirettä ratkaista kaikkea heti. Jo se, että työntekijä kokee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, voi rauhoittaa tilannetta ja avata keskusteluyhteyden.

Esihenkilön tärkeä tehtävä on katsoa tilannetta useasta näkökulmasta. Helposti käy niin, että toisen tarina kuulostaa uskottavammalta tai herättää enemmän empatiaa. Silti on tärkeää pysyä avoimena molemmille osapuolille ja tarkastella tilannetta mahdollisimman puolueettomasti. Esihenkilö voi toimia sillanrakentajana, joka auttaa tuomaan molempien tarpeet näkyviksi.

Esihenkilön tehtävänä ei ole kuitenkaan olla aina välissä tai tulkkina. Parhaimmillaan hän auttaa työntekijöitä sekä kohtaamaan että keskustelemaan keskenään suoraan ja rakentavasti. Tämä voi tarkoittaa myös työyhteisön yhteisten pelisääntöjen luomista, palautekulttuurin vahvistamista tai keskustelutaitojen kehittämistä.

Esihenkilön rooli ristiriitatilanteissa ei ole kevyt, ja ne voivat olla kuormittavia. On siis ihan normaalia tuntea epävarmuutta, turhautumista tai halua vältellä hankalia keskusteluja. Tärkeää on tunnistaa omat rajat ja huolehtia omasta jaksamisesta. Ristiriitojen selvittelyssä voi myös hyödyntää ulkopuolista tukea: HR, työnohjaaja tai valmentaja auttaa tuomaan keskusteluun uusia näkökulmia ja voi tukea prosessin läpiviennissä.

Ristiriitoja ei tarvitse pelätä. Ne ovat usein kasvun ja yhteyden mahdollisuuksia. Esihenkilön tärkein tehtävä ei ole sammuttaa tulipaloja, vaan auttaa työyhteisöä oppimaan, että vaikeistakin asioista voi puhua ilman pelkoa.

#työelämä #työyhteisö #konfliktit #johtaminen #vuorovaikutus #inhimillisyys #työnohjaus