Palautuminen arjessa 2/6: Rentoutuminen 

15.08.2024

❔ Milloin viimeksi olet tuntenut olosi erityisen rentoutuneeksi?
❔ Mitä silloin teit?
❔ Entä kun tunnet olevasi ylikierroksilla – tiedätkö, mitä mielesi ja kehosi kaipaavat rentoutuakseen?


💡 RENTOUTUMINEN on DRAMMA-mallin toinen palautumisen keino. Se tarkoittaa mielen ja kehon rauhoittamista, auttaen laskemaan kierroksia ja hidastamaan vauhtia. Usein rentoutuminen liittyy toimintaan, joka ei vaadi fyysistä tai älyllistä ponnistelua.

 
🔶 Rentoutuminen toimii vastavoimana stressille, mutta myös positiiviselle aktiivisuudelle, kuten innostukselle. Valitettavasti moni meistä ei tunnista, mikä meitä oikeasti rentouttaa.


🔶 Rentoutuminen liittyy vahvasti fysiologisiin prosesseihin, sillä sen aikana parasympaattinen hermosto aktivoituu, mikä auttaa elimistöä palautumaan ja saavuttamaan tasapainon. Siksi kehon huomioiminen on erityisen tärkeää rentoutuessa.


🔶 Kehomme voi rentoutua esimerkiksi rauhallisella liikunnalla, kuten kävelyllä luonnossa, jooga- tai venyttelyharjoituksilla. Myös hengitykseen keskittyminen tai saunominen voivat rentouttaa. Mielen rentoutumisessa auttaa muun muassa lukeminen, musiikin kuuntelu, kissavideot, hömppäsarjat, lemmikin tai läheisen paijaaminen.


🔶 Rentoutumisessa tärkeintä on antaa itselleen lupa levätä – olla tekemättä mitään "hyödyllistä" tai tuottavaa. Tämä saattaa olla haastavin osa, mutta myös tärkein oppimisen paikka.


DRAMMA on kolmen yhdysvaltalaisen tutkijan – David Newmanin, Louis Tayhin ja Ed Dienerin – kehittämä malli. Lisätietoa DRAMMAsta löytyy esimerkiksi Anniina Virtasen kirjasta "Psykologinen palautuminen".


#hyvinvointi #rentoutuminen #palautuminen #DRAMMA #työnohjaus